Дузина граждани, живеещи в многофамилната сграда се събраха в предблоковото пространство, за да отбележат новата си придобивка. За да сподели радостта на своите стопани, един любопитен котарак наблюдаваше достолепно от прозореца тържественото откриване.

Главният експерт "Култура и художествена галерия" в Общината Светла Дамяновска, откри тържеството и поздрави обитателите на обновената сграда с придобивката.

Отец Георги Няголов отслужи водосвет за здраве и благоденствие и благослови Сдружението на собствениците в блок "Леденик 1” и всички живеещите в сградата. Отец Георги освети икона на Св. Мина, с пожелание да вярват и да бъдат закриляни от светеца.

Специален поздрав към стопаните отправи кметът Генади Събков за това, че са били единни в усилията сградата да бъде обновена и да радва гостите, които влизат в града ни. Градоначалникът увери собствениците, че и обещаната детска площадка ще бъде изградена, както и облагородяване на междублоковото пространство. Той връчи документите за влизане в експлоатация на сградата на управителя на Сдружението на собствениците от бл. "Леденик 1" Снежана Николова и подари осветената икона на Св. Мина - покровител на семейството и домашното огнище.

"Това няма да е нито първият, няма да е и последният такъв обект. Усилията, които положихте, създавайки сдружението, дадоха своя резултат. Беше трудно, но с вашите задружни усилия днес се радвате на това "бижу" на входа на града ни”, каза в словото си Събков.

Той изказа благодарност на проектантите и строители, както и на екипа от Общинската администрация, който се е занимавал с обществените поръчки. "Поемам ангажимента да довършим облагородяването на района. Вече е заложено в Инвестиционната програма на община Мездра за 2018 г. подобряването на вертикалната планировка, така че улица "Индустриална" да стане улица "Красива", допълни кметът.

От името на собствениците, управителят на Сдружението Снежана Николова благодари за съдействието на Общинската администрация. "Ние сме доволни и ви благодарим. Блокът ни е пример за целия град“, каза Николова и допълни, че 53 семейства са облагодетелствани от този проект.

На откриването присъстваха представители на медиите, общински служители, както и Петьо Ангелов от Българската банка за развитие - офис Враца. За доброто настроение на присъстващите се погрижи Мъжката вокална група "Калето”.

Още преди да бъде предаден в експлоатация, на лицевата фасада на санирания блок се мъдреха пластмасови кофички, найлонови торбички и дъждобрани. А една от буквите на надписа "Леденик 1" откъм площад "Калето" вече се е отлепила...