Основните цели на "Лятната академия" в Основно училище "Св. св. Кирил и Методий", в която бяха обхванати 17 бъдещи първолаци, бе взаимното опознаване на децата, изграждането у тях на интерес към ученето и към обучителния процес и осъществяване на по-плавен преход от детската градина към училището.

Сред дейностите, включени в програмата, бяха рисунка на асфалт и върху балони, проектиране и изработване на маски, "Кулинарно изкушение", "В света на приказките", "Аз пея и танцувам", "Веселите цифри", "Сръчко", "Hello! How are you?" и "Numbers", "Аз се движа безопасно", занимания по интереси, спортни игри и др., изпълнени с много емоции и усмивки.

По време на двуседмичната инициатива децата посетиха Археологически комплекс "Калето" в Мездра.

Всички участници в "Лятната академия" получиха сертификати за успешното й завършване, които им бяха връчени от директора на училището Галя Богданова. Инициативата беше закрита официално с празнична торта. Накрая малчуганите и техните бъдещи учители се снимаха за спомен и се разделиха с пожелания за весела ваканция и до нови срещи в класната стая наесен.