Регистрирани са 15 престъпления, образувани са 5 досъдебни производства. Четирима мъже са задържани по ЗМВР.

Съставени са 17 предупредителни протокола, 31 акта за административни нарушения и 18 фиша.

Разкрити престъпления на територията на РУ Лом:

- служители на Участък Брусарци установили 41-годишен от село Крива бара, отнел мобилен телефон от незаключената къща на 61-годишен от същото село. Телефонът е върнат на собственика.

- служители на Участък Якимово разкрили извършители на кражба на множество вещи в село Якимово, собственост на 58-годишен жител на гр. Козлодуй. Установени са 4-ма жители от същото село, направили признание за откраднатите вещи - комбинирана фуражомелка с циркуляр и шмиргел, конска тесачка, 2 велосипеда, 4 метрова метална тръба и 20 акациеви греди.

- Разкрити са трима жители на село Комощица, противозаконно отнели медни ел. проводници от къщата на 64-годишен мъж от същото село.

- Служители на РУ Лом разкрили кражба на 8 макари с навит на тях проводник, с обща дължина на проводниците около 8 км и тегло от 640 кг, собственост на фирма в крайдунавския град. Част от откраднатите вещи са намерени и иззети.

- Три велосипеда със скорости са върнати на трима ломски жители, противозаконно отнети от етажните площадки на жилищните им блокове. Установеният извършител е на 31 г. от обл. Видин.

- По „горещи“ следи служители на Участък Брусарци установили 52-годишен от село Киселево, който същия ден извършил кражба на 135 лв, скрити под дюшека в къщата му от 71-годишен от същото село. Откраднатите пари са намерени и върнати на собственика.

- 61 литра алкохол, без платен акциз, е иззет на 16.06.2023 г. от частен имот в гр. Лом, стопанисван от 65-годишен местен жител. Собственикът не представил документ за платен акциз. Алкохолът е иззет от митническите органи, които след измерване на течността са установили наличие на 51,2 обемни градуса алкохол.

Разкрити престъпления на територията на РУ Монтана:

- трима непълнолетни са задържани в РУ Монтана за притежание на наркотични вещества. На 16.06.2023 г. в района на сградата на ВиК в гр. Монтана са установени трима жители на областния град – двама на 17 г. и един на 16 г. При извършената проверка в единия от тях била открита кутия от цигари, съдържаща 1 грам бяло прахообразно вещество, дало реакцияна кокаин при полеви наркотест.
При извършените лични обиски са иззети 7,8 грама кокаин и 0,6 грама канабис, установени с наркотест. С полицейска заповед на младежите е наложено задържане до 24 часа в РУ Монтана. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 1 от НК.

- археологически предмети, не идентифицирани и регистрирани по надлежния ред, са иззети от два имота на жители на селата Гаврил Геново Георги Дамяново. При проведените процесуално-следствени действия служители на ОДМВР Монтана иззели от имота на 46-годишен от село Гаврил Геново металдетектор и корозирал патиниран патрон с неустановен вид и калибър.
При направено претърсване от къща в село Георги Дамяново, обитаван от 41-годишен местен жител, са иззети 16 предмета, наподобяващи върхове на копия и стрели, части от фибули, както и 20 патинирани предмета с различна форма, големина и материал. В имота са открити още металдетектор и пита за него. По случаите са образувани досъдебни производства.