Разкрити са 5 престъпления, образувани са две досъдебни производства и едно бързо производство. Съставени са 17 предупредителни протокола по ЗМВР и 28 акта за установени административни нарушения.

Разкрити престъпления на територията на РУ Лом

- служители на Участък Медковец са разкрили по „горещи“ следи кражба на пари от частен дом в село Аспарухово. На 09.04.2024 г. в участъка постъпил сигнал от 84-годишна жителка, която заявила, че предишната вечер установила липсата 350 лв от дома й. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия бил установен извършителят– 25-годишна местна жителка, без криминални прояви. Тя направила пълни самопризнания и върнала откраднатите пари.

- служители на Участък Брусарци са открили по „горещи“ следи 14-годишен извършител на кражба на мобилен телефон в село Василовци. На 09.04.2024 г. 48-годишен жител съобщил, че от незаключената му къща в селото бил противозаконно отнет мобилния му телефон "Самсунг S9". В хода на полицейската акция бил установен извършителят – местен жител, на 14 г., който върнал откраднатия телефон.

- служители на Участък Вълчедръм върнаха открадната алуминиева стълба с дължина 8 метра на собственика й от гр. Вълчедръм. Кражбата била заявена в края на месец март т.г. Като извършител е установенжител от същия град, на 56 г.

- Служители на РУ Лом са заловили 35-годишен рецидивист, противозаконно отнел моторна коса от частен имот в село Сталийска махала. Откраднатата вещ е върната на собственика.

- Служители на РУ Лом са върнали откраднат през януари т.г. мобилен телефон на собственичката му. Телефонът бил отнет от дамската чанта на жената. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия бил установен извършителят – 64-годишен жител на село Долно Церовене.

- служители на Участък Брусарци са разкрили кражба от имота на 85-годишна жителка на село Крива бара. На 14 март т.г. жената подала сигнал, че от лятната й кухня била извършена кражба на стенен часовник, изработен специално за юбилей, 5 кг захар в пакети, 10 бутилки олио и други вещи. Като извършител на престъплението бил установен 34-годишен криминално проявен от същото село, който върнал част от откраднатите вещи.

Разкрити престъпления на територията на РУ Берковица

- служители на Участък Вършец са установили извършител на кражба на инструменти от частен имот в село Долна Бела речка. На 30.03.2024 . в Районното управление в гр. Берковица постъпил сигнал от 77-годишна жителка на столицата, че от началото на тази година до 30 март чрез взломяване на входната врата на къщата й в селото била извършена кражба на ъглошлайф, ПВЦ пръскачка, бензинов тример и метална посуда. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия бил установен извършителят – местен жител, на 34 г. Той признал, че продал откраднатите вещи на друг човек. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

-служители на РУ Берковица са заловили крадци на радиатори от автогарата в гр. Берковица. Престъплението било извършено между 14,30 ч. и 16,00 ч. на 11.03.2024 г. В хода на полицейската акция са установени извършителите – две момчета, на 20 г. и 18 г., от гр. Берковица и гр. Монтана, които направили пълни самопризнания.

Разкрити престъпления на територията на РУ Монтана

- служители на Участък Бойчиновци са иззели канабис от дома на 30-годишен жител в село Ерден. При извършеното претърсване са иззети 3,2 грама суха зелена растителна маса, реагирала при направен полеви тест на канабис и 19 семена, наподобяващи на такива от канабис. По случая е образувано бързо производство.

- служители на Участък с. Георги Дамяново са открили наркотични вещества в жител на село Замфирово. След получена информация те установили в с. Георги Дамяново 17-годишен от берковското село Замфирово. При извършения му личен обиск бил намерен спейсбек, съдържащ стрита на малки частици суха тревна маса с тегло 0,4 гр., която по външни белези наподобява "чай за пушене". По случая е образувано досъдебно производство.

- криминалисти от РУ Монтана са заловили извършител на вандалски прояви в областния град. През март в Районното управление постъпил сигнал от общинско предприятие "Градска мобилност"- Монтана за обърнати и повредени контейнери за отпадъци на бул. "Христо Ботев", както и за счупени кошчета за отпадъци на алеята на бул. "Хаджи Димитър" в областния град. След получен сигнал криминалистите установили извършителя- 36-годишен криминално проявен от кв. „Огоста“ в гр. Монтана. Материалите по случая ще бъдат докладвани на Районна прокуратура – гр. Монтана.

- неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа е установено в гр. Чипровци. Сигналът бил получен на 09.04.2024 г. от служители на енергийно дружество, които установили, че в частен дом, обитаван от 77-годишен местен жител, е извършено са създадени условия за непълното отчитане на потребената ел. енергия. По случая е образувано досъдебно производство.