Разкрити престъпления на територията на РУ Лом

- 29-годишен криминално проявен от крайдунавския град е задържан с полицейска мярка за 24 часа за притежание на наркотични вещества. Вчера след сигнал криминалисти от РУ Лом извършили проверка в частен дом в гр. Лом, обитаван от мъжа. В хода на процесуално-следствените действия е намерен и иззет полиетиленов плик, съдържащ 31,52 грама суха зелена листна маса, която при направения полеви тест реагирала на канабис. По случая е образувано бързо производство по чл. 354 а, ал. 1 от НК.

- служители на Участък Брусарци са открили вещи, противозаконно отнети от частен имот в село Смирненски - 20 капаци и 40 цигли. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия като извършител на кражбата е установен 33-годишен криминално проявен от същото село. Служителите са установили и 21-годишен криминално проявен от село Княжева махала, който откраднал вещи от къщата на свой съселянин. Част от отнетите вещи са намерени, иззети и върнати на собственика.

- униформени служители от РУ Лом са заловили по „горещи“ следи 18-годишен ломски жител, който на 26.03.2024 г. около 10,30 ч. откраднал електронна цигара от щанда на магазин за цигари и кафе в крайдунавския град. Извършителят е доведен в РУ Лом, където дал обяснения по случая и върнал електронната цигара.

- криминалисти от РУ Лом са разкрили кражба на мобилен телефон, извършена от 53-годишен рецидивист от крайдунавския град. На 5 януари т.г. 57-годишна местна жителка заявила, че предишния ден оставила мобилния си телефон върху една от пощенските кутии във входа на жилищния блок, в който живеела. След като излязла от мазето, телефонът липсвал. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия полицаите открили извършителя, който дал обяснения по случая и възстановил нанесената щета.

- служители от Участък Вълчедръм са заловили двама ученици от местно училище, откраднали 70 лв от своя съученичка. Момчетата направили самопризнания и върнали откраднатата сума.

- 0,735 кг нарязан насипен тютюн за пушене, без платен акциз, е иззет от къщата на жителка на село Якимово. На нарушителката е съставен акт по Закона за акцизите и данъчните складове. По случая е образувана преписка по чл. 234, ал. 1 от НК. Незаконно съхранявана церова дървесина е иззета от имота на жителка на село Дъбова махала. На нарушителката е съставен акт по Закона за горите. Образувана е преписка по чл. 235, ал. 2 от НК.

Разкрити престъпления на територията на РУ Берковица

- служители на Участък Вършец установили извършител на кражба на вещи и земеделски инструменти от частна вила във вършечката местност „Расто“. Престъплението е извършено в края на месец февруари т.г. В хода на разследването било изяснено, че същия месец той откраднал и около 100 метра гумиран четирижилен кабел, 10 греди, 10-15 мертеци и 2 кофражни платна от друг частен имот в курортния град. Извършителят признал, че повечето вещи са продадени в пункт за изкупуване на черни и цветни метали в гр. Вършец. Работата по случаите продължава.

- служители на РУ Берковица са заловили 46-годишен рецидивист от село Мездрея, който през февруари проникнал на втория етаж къща в селото и противозаконно отнел две легла, две печки за отопление и готварска печка.

- служители на РУ Берковица установили 31-годишен рецидивист от село Боровци, който през месец март т.г. счупил камера за видеонаблюдение в селото, собственост на общината.

Разкрити престъпления на територията на РУ Монтана

- служители на Участък Огоста са върнали вещи, на стойност 250 лв - бондрук, палдън и юзда за водене на кон, противозаконно отнети от имота на жителка на село Габровница. По случая е установен 10-годишен извършител от същото село.

- в хода на полицейската операция са върнати и част от откраднати вещи, на стойност 4 000 лв, противозаконно отнети от жилището на 68-жител на село Габровница - земеделски инвентар, моторен трион, баритон, ел. удължители, инструменти и буркани със зимнина. Като извършител е установен 22-годишен криминално проявен от същото село.