Гражданите, подаващи сигналите, трябва да предоставят данни за локализацията на опожарените площи – за тяхното местоположение, за местността и за вида на горящата растителност (нива, овощна градина, ливада, гора и др.).

Изисква се и допълнителна информация за засегнатите площи като GPS координати на местността, както и приблизителния обхват на опожарените терени. В електронната бланка има възможност и за прикачване на снимка.

Сигналите за опожарени площи, които постъпват в ДФЗ – РА, се проверяват своевременно от екипи на „Техническия инспекторат“. Сигналите постъпват основно от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, както и от граждани.

Местоположението на пожарите се локализира с GPS и се извършва измерване на засегнатите пощи. След като бъдат локализирани, данните постъпват в слой „Пожари“ в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ.

Паленето на стърнища е забранено и се санкционира както по националното законодателство, така и по европейските Регламенти. Глобите се налагат в рамките на системата за контрол и по кръстосаното съответствие, които са част от Националните стандарти за добро земеделско и екологично състояние на земята. Когато се установи опожаряване на стърнища от зимни и пролетни култури със слята повърхност (пшеница, ръж, тритикале, овес и ечемик) се отразява нарушение на Национален стандарт 6, предава agrozona.bg.