„Обсъждаме по какъв начин учителите да бъдат подготвени, родителите да си дадат сметка, че алтернативата е или във вкъщи, или в безопасно училище. Когато имаме увереност, че това може да се случи от ден първи, то ще бъде реализирано. Докато не осигурим безопасност в училищата, няма как да вкараме обратно деца”, каза проф. Денков. Той изрази надежда това да случи по-бързо от рамките на месец. Първи в клас пък ще бъдат върнати децата от начален етап.

Министърът посочи, че последните данни показват, че при тази висока заболеваемост училището вече не е сигурна среда и е станало опасно за здравето на учениците и учителите. Данните показват, че заболеваемостта на децата от 0 до 19 години се е увеличила два пъти след старта на учебната година. Към началото на учебна година 6% от всички заболели са били до 19-години, а към 30-ти септември те вече са били 12%. Последната седмица вече има по 500 нови случая на коронавирус на ден. „При над 2500 болни деца седмично се създава риск от хоспитализация. Ако се запълнят болниците след 2 седмици, може се окаже, че няма да има кой да ги лекува”, каза проф. Денков.

Министърът посочи, че има налични щадящи тестове за скрининг на учениците, но без съгласието на родителите няма как децата да бъдат тествани.

„Родителите досега нямаха готовност да се съгласят децата им да бъдат тествани. Няма как да продължим по същия начин без тестване на децата, филтър и при тази висока заболеваемост да вкараме деца в училище”, категоричен е проф. Денков.

По думите му част от учителите не са разбрали, че „зелен” сертификат не означава задължително да са ваксинирани. „Това означава да си ваксиниран, да си преболедувал или редовно да си правиш тест. За част от учителите, които не искат да се ваксинират, ще си правят тест два пъти в седмицата. Зеленият сертификат е един от начините училищата да бъдат безопасни”, каза проф. Денков. Той посочи, че над 36% от учителите вече са ваксинирани, а 20% - преболедували.

Министърът припомни, че от юли предупреждава, че моментът, в който училищата ще затворят, ще дойде, ако не се ваксинираме. Той посочи, че вече е получават и писма от директори, че нямат учителите за присъствено обучение, защото са карантинирани.

Източник: monitor.bg