Според него извода, който може да се направи е, че от всички участници в движението пешеходците се явяват уязвима група. Най-много катастрофи са станали на територията на община Видин, при които има един загинал и 16 ранени.

На заседанието, председателствано от Областния управител Ани Арутюнян, компетентните институции представиха информация за пътнотранспортния травматизъм във Видинска област за второто тримесечие на 2024 г. Те докладваха и за предприети конкретни мерки и дейности по благоустрояването на републиканската и общинска пътната мрежа.

За отчетния период екипите на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) - Видин са участвали в ликвидирането на общо 30 произшествия, имащи отношение към безопасността на движението, отбеляза началникът на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейности“ към РДПБЗН – Видин Генадий Янчовски. Положителното е, че са реагирали само на една катастрофа, а останалите 29 произшествия са свързани с оказване на техническа помощ, уточни той.

Екипите на Спешна медицинска помощ са посетили 28 ПТП с 33 пострадали и едни загинал. Само петима души са транспортирани и хоспитализирани в болнично заведение – двама с фрактура на крайници и трима със сътресение на мозъка, каза директорът на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин д-р Станислав Поломски.

Директорът на Областно пътно управление – Видин Пламка Радославова обърна внимание на кметовете на общини за подобряване на видимостта и редовно почистване на храсти и клони от републиканските пътищата, попадащи в рамките на населените места.

Представителите на общини поставиха акцент върху проблемите, които създават преминаващите през населените места тежкотоварни автомобили, превозващи инертни материали за стоящия се скоростен път Видин – Ботевград.