Прохладният айрян с малко сол също е добро решение, но за хора с нормално кръвно. Натрият в него има способността да задържа вода и това се отразява зле на сърдечно болните и хипертониците. В горещините е важно да се мери редовно кръвното.

Рискови са както високото, така и ниското, обръщат внимание лекарите. Хипертонията води до увеличаване на кръвния ток и там, където има аневризма, може да се получи спукване. Ниското кръвно пък предизвиква отлив на кръв в периферните кръвоносни съдове, включително и в мозъка.

Сърдечната помпа започва да работи по-усилено, за да изтласква повече кръв. Природата е направила така, че когато прекалено много падне кръвното, човек припада и по този начин се дава шанс да се ороси мозъкът - обясняват невролозите. В горещите часове на деня не бива да се пие алкохол, защото спиртните напитки също водят до разширяване на съдовете и кръвното пада. Вечер, когато се поразхлади, може да се изпие чаша бира, студено вино или малък джин с лед и безалкохолно, но само толкова.