Деца от 7 до 17 години рисуваха своите идоли от историята просветители и будители . Конкурсът бе посветен на Деня на народните будители – 1 ноември, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери будители на възраждащия се национален дух, на стремежа към образование и книжовност.

„Желанието на екипа ни беше да мотивира децата да пресъздадат образите на просветителите и будителите, с които се гордее България. Чрез творчеството си те илюстрираха постиженията на бележитите личности в областта на образованието, науката, знанието и национално-освободителното движение, представиха просветителската дейност на отделни личности или общности. Децата на България имат нужда от добри примери, подкрепа и надежда, за да ги вдъхновим да растат щастливи и отговорни за своето бъдеще, изпълнено с добротворство“, казаха организаторите.

От официалното начало на конкурса - 8 март, до края на месец август 2022 г. в офиса на Сдружение "Азбукари“ пристигнаха хиляди детски творби. В конкурса участваха деца от различни краища на страната, от големи до много малки населени места. Състезаваха се в 3 възрастови категории: от I до IV клас, от V до VII клас и от VIII до XII клас. На всички победители ще бъдат дадени грамоти и награди. Освен първо, второ и трето място, организаторите от Сдружение "Азбукари“ осигуриха и по 2 специални поощрителни награди във всяка от трите групи.

Рисунките бяха оценени от компетентно жури от художници и ръководители на детски школи по рисуване, които се събраха заедно с екипа на Сдружение "Азбукари“ в Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6. С тежката задача да изберат най-добрите сред най-добрите се заеха художниците Долорес Дилова, Николай Маринов, Татяна Антонова, Дарина Цурева и Ева Тенева - Зайков.

Изборът премина в приповдигнато настроение, художниците бяха развълнувани и приятно изненадани от оригиналността и креативността на децата. Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, светите братя Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Петър Берон с Рибния буквар, Иван Вазов бяха образите, които най-често присъстваха в детските рисунки. Бяха представени и съвременни будители, като учителя Теодосий Теодосиев.

Сред най-малките от I до IV клас първата награда е за Рая Спасова на 10 години от СУ „Никола Войводов“ във Враца. Втора е Юлия Биран на 9 години от ОУ „Пейо Яворов“ в Бургас. Трета е Надежда Вълкова на 9 години от ОУ „Пейо Яворов“ в Бургас.

Във втората възрастова група - за деца от V до VII клас първа е Андреана Косева на 12 години от ОУ „Неофит Рилски“ в Габрово.

Сред най-големите - от VIII до XII клас първото място е за 16-годишния Преслав Вутов от Професионална гимназия „Алеко Константинов” град Мездра. Втора е Ана-Мария Недялкова, на 17 години от ПГСАГ „А. Попов“ във Велико Търново. Трета е Харика Ибрямова на 16 години от СУ „Йордан Йовков“ в Кърджали.

В тази категория има и една специална награда от Сдружение „Азбукари“ и тя е за Гергана Зашева от школата по рисуване към Център за подкрепа на личностното развитие - Общински детски комплекс - Перник.

На специална церемония отличените деца ще получат награди и изненади от Сдружение „Азбукари“ и Единение „Българи за България“. За мястото, датата и часа на провеждането на церемонията по награждаването победителите ще бъдат уведомени лично от екипа на Сдружение „Азбукари“.