© Община Мездра

Премиерата започна с минута мълчание в памет на художника Евгени Кучков (1958-2024 г.), който почина вчера на 65-годишна възраст.

„Къси форми-II“ е втора част на литературния ми експеримент с микропоезията и микропрозата, споделя в предговора на книгата Светла Дамяновска, която е главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра и председател на Литературен клуб „Христо Ботев”.

(…) В настоящата книга намериха място художествените ми микроразкази. Те се срещнаха със своите читатели първо в интернет, където бяха публикувани в електронното списание „10-те най“, в рубриката ми „10 изречения = история“. Тези тестове са волен полет на въображението в сферата на така любимата ми митологична фантастика и... нейното съвременно битие. Можете да ги наречете чиста измислица, но не забравяйте какво е казал Джеймс Хъгинс: „Голяма част от легендите водят началото си от факти.“

По време на премиерата Дамяновска представи по нетрадиционен начин 60-те микроразказа, включени в сборника. Най-напред тя прочете заглавията на всички микроразкази, за да могат присъстващите да добият най-обща представа за темите им, а след това бе „разиграна“ литературна томбола с публиката и бяха избрани на случаен принцип 6 текста (10% от съдържанието на книгата), които авторката прочете: „Живият камък“, „Да изпредеш мъглата“, „Бел ден да не видиш!“, „Гнездо на щастието“, „Римлянинът“ и „Рибната църква“.

© Община Мездра

Представянето на книгата допълниха прочит на един от „най-старите“ микроразкази и единственият, в който действието се развива в гр. Мездра - „Нощна смяна”, на „Черни думи“ и на последния микроразказ от сборника - „Разговор с не-човек”, който е по действителен случай.

От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева поздрави Светла Дамяновска за най-новата й книга и й подари букет цветя, като ѝ пожела да е здрава и всеки ден да ѝ носи вдъхновението, от което се нуждае творческата ѝ душа.

© Община Мездра

Накрая авторката получи поздравления и от останалите присъстващи на премиерата и раздаде автографи.

„Къси форми-II” e 21-ата книга на Дамяновска - 13 от тях са с поезия, 5 с проза и 3 краеведски. Книгата е издадена от Книгоиздателство „Медиа груп“ - Враца. Дизайнер на корицата е синът на авторката Владимир Дамяновски, редактор - Тодорка Василева, а предпечатната подготовка е дело Калин Младенов. На челната корица е изобразен фрагмент от картината на Светла Дамяновска „Вълшебната билка Росен и самодивските пеперуди“.

© Община Мездра