Това е 11-ата стихосбирка на Дамяновска и общо 15-ата книга в нейната литературна биография. Тя включва 77 стиха, структурирани в три тематични цикъла. Художественото оформление е дело на самата поетеса, която е и художник. Авторката изразява в стиховете си етапите и промените след появата на вируса и последствията, които доведе след себе си.

„700 дни“ излезе късната есен на 2021 г., но поради пандемичната обстановка нямаше как да се правят премиери, поясни авторката. Специално за тази стихосбирка вдъхновението бе жестоко и неприятно, а именно коронавирусът, който вилнееше във времето, когато се пишеше тази книга. Тя отразява това, което чувствам и мисля по въпроса.“

След прочита на 22 стиха от книгата на Светла Дамяновска, своите впечатления от творбите споделиха дългогодишната учителка по история Светла Кръстева и доайенът на Литературен клуб „Христо Ботев“ Невяна Серафимова. За финал авторката получи поздравления и цветя от заместник-кмета на Община Мездра Нели Минева и от почитателите на нейното слово.

На премиерата стана ясно, че в навечерието на Деня на солунските братя „Кирил и Методий“ Светла Дамяновска е отличена с първа награда в раздел „Есе“ за текста ѝ „Вапцаров и морето“ в XX Национален литературен конкурс „Ний всички сме деца на майката земя“. Авторката печели и втора награда за проза в конкурса на читалище „Асен Златаров“ в Бургас.