В настоящето актуално издание на Закона за движение по пътищата, което е в сила от 20 октомври 2006 г., няма конкретен текст, регламентиращ използването на специални зимни гуми от водачите на моторни превозни средства. В глава седма, където са регламентирани нарушенията и наказанията, е записано, че водачът на МПС се наказва с глоба 50 лв., ако "управлява моторно превозно средство с износени или разкъсани гуми", показва справка на "Монитор".

Глобата според катаджиите не притеснява шофьорите и именно поради тази причина почти всеки втори водач е неподготвен за зимата и кара колата си със стари гуми, които в повечето случаи дори са летни.

Според експерти обаче, това само може да доведе до още жертви на пътя. Затова те подготвят предложение, с което да бъде налагана солидна глоба на водачите, които не са оборудвали автомобилите си с необходимите гуми за зимните месеци.

"Преминаването към зимния сезон води до увеличаването на броя на произшествията, характеризиращи се освен с несъобразена или превишена скорост и с подценяване на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия", обясни шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски.

Източник:dariknews.bg