"Това е предупредителна стачка, която се реализира в цялата страна", обяви вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов. "Около 200 души днес стачкуват само в София, а в цялата страна - около две хиляди души", каза още той.

Работещите в Института заявяват, че ако не бъдат чути исканията им, ще обявят безсрочни стачни действия.

"Чашата преля с всички тези промени, които вкарват в последния момент, и които ни принуждават да полагаме повече труд. Натоварването е голямо, а няма адекватно заплащане. Не си спомням дори кога беше последното увеличение на трудовото ми възнаграждение", заяви в ефира на NOVA работещ в НОИ.

Служители на териториалното поделение на НОИ в Кърджали преустановиха работа за час и излязоха пред сградата на институцията. Въпреки, че в местната структура няма синдикална организация, те се бяха организирали и също като колегите си от цялата страна и поискаха увеличение на трудовите възнаграждения с минимум 30%.

Протестиращите коментираха, че за три години заплатите им са увеличени с общо пет процента, което на фона на получаваните заплати на редовите служители определиха като смешно. Те описаха и сложността, натовареността и обема на работа като дадоха пример с изчисляването само на една пенсия.

"Описваме 40 години стаж на един човек, изчисляваме му адекватен коефициент въз основа на много труд и усилия. Мислим, че за да вземе един пенсионер пенсия, в основата сме ние", обясниха служителите. И споделиха, че за днешното преустановяване на работа с искане за достойно заплащане са уведомени, че ще им бъде удържан един час от работните заплати.

"Исканията са да има увеличение на средствата за работни заплати с не по-малко от 30 %", заяви председателят на регионалния съюз на КТ "Подкрепа" в Русе Кирил Черкезов.

Върбан Дюлгеров, който е служител в НОИ-Русе, каза, че заплатите не са увеличавани от две-три години. "Все по-трудно е да се живее в тази обстановка. За съжаление не се вижда изход от ситуацията. Средната заплата на специалист е 1176 лева. Парите не са достатъчни за издръжката на един човек", обясни Дюлгеров.

По думите на Черкезов служителите в НОИ са готови на ефективни стачни действия, ако исканията им не бъдат чути.

Протести на служители на НОИ има в София и други градове в страната.