От думите му стана ясно също, че след превантивното спиране на блока заради възникнали проблеми през юни агенцията е изискала да бъде изготвена програма, чрез която в атомната електроцентрала да откриват дефекти преди възникването им. Бачийски обясни, че има такива възможности. За целта ще бъде използвана специална сонда, която ще бъде изпробвана по време на предстоящия планов ремонт. И в момента чрез сондата се откриват други проблеми и се разрешават своевременно.

Припомняме, че шести блок беше спрян на 15 юни за планови превантивни дейности заради установени неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор. След това блокът бе в включен отново в националната електроенергийна система на 8 юли.

В тази връзка от Агенцията за ядрено регулиране са поискали също от АЕЦ "Козлодуй" да констатират какво точно влияе на възникналия проблем. "Очакваме една програма, която систематично да покаже, изследвайки всички фактори", уточни Бачийски. Той обясни, че това няма да реши проблема веднага, но вече се предприети някои стъпки в тази насока. Констатирано е, че дефектът се появява само в една област и място. Затова от агенцията искат да им бъде показан процесът, с който този проблем може да се разреши. Това ще направено при предстоящия планов ремонт. Цанко Бачийски увери, че пропускът, който е се е появил, е в рамките на технологичния регламент и не представляв никаква опасност за околната среда и хората. Той отбеляза, че блок 6 е бил спрян превантивно, за да не се разрасне този процес.

Бачийски каза още, че парогенераторът не е за сменяне. Според него той има достатъчно ресурс, като единствено трябва да се разреши конкретния възникнал проблем. По думите му до 1-2 години ще има окончателно решение на проблема и вече ще може да бъде оценявано състоянието на тръбичките преди още да се появи теч.