Управителят на Областен информационен център (ОИЦ) - Враца Цветана Иванова обяви на пресконференция началото на поредица от срещи, които ще се проведат в рамките на месец юли във всички общини от областта. Във Враца Областният център ще проведе Дни на отворени врати идния понеделник и вторник (4 и 5 юли), с което ще стартират срещите. На тях ще бъде предоставена информация за актуалните процедури по Оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност“ и ще бъдат разяснени новите възможности за кандидатстване с проекти за европейско финансиране.

ОИЦ - Враца е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Добро управление”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд, поясни Иванова.

На работните срещи в Дните на отворени врати ще бъдат поканени представители на бизнеса, неправителствени организации, общински ръководители и собственици на предприятия от малкия и среден бизнес.

Иванова акцентира върху факта, че в Европейския портал за инвестиционни проекти е въведено прецизиране. Финансова подкрепа чрез нисколихвен банков кредит ще получат проекти на местни фирми и такива, които имат филиали в Северозападна България от три и повече години.

Като пример за кандидатстващ чрез Европейския портал за инвестиционни проекти управителят на центъра даде Проекта за изграждане на скоростна отсечка Ботевград - Видин от главен път Е-79, чийто организатор е мездренска строителна фирма. Този проект вече е качен в Европейския портал, чрез който се търси европейски инвеститор. Необходимата сума е 450 млн. евро, като промоутърите на мездренската фирма разчитат пътят да бъде изграден със средства по плана "Юнкер".

В проекта е посочено, че при успешно финансиране, ремонтът на отсечката Ботевград - Видин може да започне до края на тази година, като срокът за приключване на строителните работи е 30 календарни месеца.

В Мездра ОИЦ - Враца ще проведе Ден на отворените врати идния петък (8 юли) от 10.00 часа в Заседателната зала на Общината. Същия ден екипът на Областния център ще се срещне с представители на бизнеса в гр. Роман.