Основната част на мероприятието е провеждането на крос с дължина 2,400 км. Желаещите да се включат в надпреварата ще бъдат записвани предварително в деня на събитието от 9:00 ч. до 9:45 ч. на пункт зад паметника на площад „Христо Ботев”.

Стартът на кроса е от 10:00 ч. Началната точка на състезанието ще бъде от паркинга на бул. „Христо Ботев” (до църквата „Св. Николай”). Маршрутът за бягане е: ул. „Поп Сава Катрафилов”, ул. „Тутракан”, ул. „Петропавловска”, до кръстовището с бул. „Крайречен булевард”, след което наляво по същия булевард в посока Природозащитен център „Натура” до адрес "Крайречен булевард", отново по ул. „Поп Сава Катрафилов” и се финишира на стартовата линия - на паркинга на бул. Христо Ботев” (до църква „Свети Николай”).

Участие в спортната дисциплина могат да вземат представители на възрастови групи от 10-14-годишни, 15-18-годишни и над 19 години желаещи да спортуват.

трасе
трасе

След провеждането на кроса ще бъдат излъчени победителите на I, II и III място от всяка възрастова група, отделно мъже и жени.

От 11:30 ч. ще стартират и другите игри и спортни предизвикателства: Стрийт баскетбол; Волейбол; Скачане на въже; Прескачане на гуми; Точни изстрели с топка във футболна врата; Бадминтон; Открити тренировки - силови и бойни изкуства; Танци – зумба и модерен балет.

Тези дейности ще текат едновременно и всеки включил се в спортните предизвикателства и кроса ще има възможност да участва в томбола с големи награди:

Велосипеди – 3 бр.

Тротинетки – 3 бр.

Комплект гири 1,5 кг. – 5 бр.

Сак за фитнес – 5 бр.

Раница Quechua – 10 бр.

В мероприятието ще вземат участие доброволци-организатори на събитието, танцови формации, спортни клубове и др. Целта на проявата е да бъде повишена и стимулирана физическата активност, както и активния и здравословен начин на живот на деца и възрастни.