© Krasimira Decheva

Посещението на врачанските и монтанските "войводи" в Брюксел беше по повод откриването В сградата на European Parliament в Брюксел Parliamentary Assembly of the Council of Europe на изложба на фотографа Асен Великов под наслов "Бит и традиции в България" и представянето на изданието на английски език на книгата на проф. Георги Атанасов "Кан Тервел - спасителят на средновековна Европа".

Фотографската изложба на Асен Великов представя за пръв път в Европейския парламент богатото ни фолклорно наследство, бит и традиции. "Посветена е на Европа, която ние, българите, защитихме, за да съществува в сегашния си вид, каза в приветствието си при откриването на експозицията Ангел Джамбазки. Това е уникално събитие. Благодарение на нашата работа тук, в Европейския парламент, сега сме свидетели на нещо невиждано - разкриваме красотата на нашата родина и връщаме историческата памет за това колко важна е страната ни за съществуването на днешна модерна Европа. България без фолклора и историята си няма бъдеще".

Евродепутатът благодари на стотиците български и чуждестранни журналисти и гости на събитието и изрази радостта си, че много наши сънародници от чужбина проявяват интерес и присъстват на представянето.

Историкът проф. Пламен Павлов, който е рецензент на изследването "Кан Тервел - спасителят на средновековна Европа“, разкри пред присъстващите, че изданието показва, че българите сме първите в Европа. Благодарение на Кан Тервел са стопирани опитите на Халифата да завладее Стария континент. "Битката при Константинопол е най-важната, за да я има днешна Европа", каза проф. Павлов.

Авторът проф. Георги Атанасов заяви, че това е единствената книга на английски език, която може да информира европейската общественост за тези мащабни процеси, които са основополагащи за Европа - такава, каквато е в момента.

Проф. Атанасов изрази благодарността си към вицепремиера, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който е откликнал веднага за създаването на Инициативен комитет за честванията на 1300 години от победата на Кан Тервел над арабите при Константинопол. Книгата е издадена като част от работата на този национален инициативен комитет, който е под председателството на Каракачанов. Авторът напомни, че паметник на българския владетел вече е издигнат в Св. Влас, очаква се поставянето на паметници на Кан Тервел и в други български градове.