Площадът в Моравица бе превърнат в една необикновена сцена под декемврийското небе на топлота, домашен уют и приятелство. Особен колорит на празничната атмосфера придаваха пламъците на огньовете, над които къкреха огромни котли с греяно вино и греяна ракия.

Наред с местните майстори на вкусни мезета и домашни питиета, своите кулинарни специалитети представиха и гостите от Габрово, Враца, Мездра, селата Лиляче, Брусен, Боденец, Козлево – Ямболско, Горна Кремена, Крета, Косталево и Нефела.

Празникът бе открит от кмета на Моравица Росен Ценов, който пожела здраве и берекет, доброта и благополучие за всеки дом и всяко семейство.

Но какво са коледни празници без коледари? И те дойдоха…Със своя Коледен буенек коледарите от Ансамбъл „Мездра“ не само внесоха духа на Рождество, но и предадоха магията на онази мистичност, изконно кодирана в българския фолклор.

А за радост на най-малките жители на Моравица, в нечакан час пристигна любимият добър белобрад старец Дядо Коледа, с подаръци за всички от сърце. Уморен от дългия път, добрият старец се подкрепи с чаша греяно вино и опита от всяко едно кулинарно изкушение.

За жителите и гостите на празника вечерта продължи със смях и вкусни закачки, с дух на приятелство, топлина и споделена коледна магия и настроение и кръшните северняшки хора.