© БНР

По думите й фестивалът има конкурсен характер. Жури в състав д-р Сашка Бизеранова от Регионалния исторически музей във Видин, историкът Калин Виденов, Пламка Любомирова и Милена Борисова ще оценяват носиите в категорията Автентичност и цялостно аранжиране, уточни Димитрова. Тя покани всички любители на фолклора да покажат разнообразието и спецификата на народните носии от своето населено място. Право на участие имат всички жители, самодейци, читалищни танцови групи, школи и клубове. Няма ограничение за възраст или брой на участниците. Очаква се представители на 15 села от област Видин да дефилират с народни облекла, наследени от своите баби и дядовци. Носията е богатство, което ни свързва с нашите корени, а нашата задача е да го показваме и предадем на бъдещото поколение, допълни Димитрова.

Специална награда ще бъде присъдена за най-красива неговановска носия с характерната за селото украса на главите на жените, която се нарича „конч“, отбеляза Димитрова. Той се носи с пришита отзад кърпа, дава се от майката на дъщерята и е знак, че в селото има ново семейство, уточни тя.

За победителите са осигурени грамота, плакет и материална награда. Най-младият и най-възрастният участник във фестивала също ще бъдат наградени.

Празникът ще се проведе на 22 юни от 17:30 часа на площада в с. Неговановци, община Ново село. /БТА