В 10:10 часа официално ще бъде открито 20-ото, юбилейно издание на Републиканския шосеен пробег „3 март“, в който ще вземат участие атлети от цялата страна. Награждаването на призьорите в кроса е в 12:30 часа.

144-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство ще бъде отбелязана и в с. Моравица. Програмата предвижда автошествие по улиците на селото, което ще тръгне в 10:30 часа, тематичен рецитал на възпитаници на местната детска градина и на ОУ „Васил Кънчов“, поднасяне на венци и цветя пред войнишкия паметник и пресъздаване на „живи картини“ от Освобождението от членове на Национален съюз „Единение“

Денят на Свободата - 3 март, ще честват съвместно жителите на селата Зверино, Игнатица и Оселна. В 10:30 часа от читалището в Зверино ще тръгне литийно шествие, а от 11:00 часа на стадиона в най-голямото село в общината ще започне празнична програма с участието на ученици от СУ „Св. Климент Охридски“, на Ансамбъл „Мездра“ и на Литаковската духова музика. За четвърти път родолюбци от района на Искърското дефиле ще се присъединят към общобългарската инициатива „Пробуждане с хоро“, организирана за седма поредна година у нас и в чужбина от Сдружение „Азбукари“.