С посрещането на мощите на св. Климент Охридски беше дадено началото на духовните празници във Враца, посветени на три годишнини, свързани с небесния покровител на епархията - св. Софроний Врачански: 280-ата годишнина от рождението на светеца, 225-ата годишнина от ръкоположението му за епископ и 55-ата годишнина от неговата канонизация.

След посрещането на светинята беше отслужено празнично вечерно богослужение.

Гражданите и гостите на Враца ще могат да се поклонят пред мощите на светеца до 19 септември (четвъртък) във Възнесенския храм "Св. Софроний Врачански".

Свети-Софрониевите чествания продължават днес в 10:00 часа, когато в Регионалния исторически музей ще бъде открита експозиция с три от най-ценните и известни ръкописи на небесния закрилник на Враца, които се съхраняват в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий". От 14:00 часа в Градската концертна зала ще се проведе лектория, посветена на български светец и будител, с участието на проф. Андрей Пантев, проф. Румяна Дамянова, проф. Пламен Митев и други научни дейци.

От 19:00 часа, отново в Градската концертна зала, ще се състои тържествен концерт, в който ще вземат участие Kамерен ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният", гайдарят Петър Янев и двама негови ученици, Симфониета - Враца, Дамски хор при Възнесенски храм "Св. Софроний Врачански", ученици от НУ "Св. Софроний Врачански".

Преди проявата ще се проведе награждаване на победителите в конкурса за детско творчество на тема: "Св. Софроний Врачански - ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето".

Кулминацията на Свети-Софрониевите чествания ще бъде на 18 септември, когато ще се извърши празнична света литургия и молебен, в които участие ще вземат Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, членове на Светия Синод и духовници. Богослужението ще започне в 9:30 ч. във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански”.