Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението”, която обслужва територията на общините Мездра и Роман, разполага с пет пожарни автомобили, два от които са дежурни. Само един от тях обаче - "Iveco Magirus”, който е доставен миналата година по европейски проект, е специализиран. Той е с висока проходимост (4х4), оборудван е с резервоари за вода с вместимост 4 000 л и 1000 л пенообразувател. Останалите четири пожарни коли - "ЗИЛ 130” и "ЗИЛ 131”, са "морално" остарели. Мездренската пожарна разполага и с едно ново АТВ за работа в горски територии и труднодостъпни планински масиви, което й е предоставено от Областна администрация - Враца.

От началото на тази година на територията на двете съседни общини са регистрирани 168 произшествия, 113 от които в община Мездра, а останалите 55 - в община Роман. Преобладават пожарите в сухи треви и горски насаждения, както и тези в селскостопански постройки и жилищни сгради. За късмет, при тях няма загинали и пострадали хора. 34 от ликвидираните пожари са с нанесени материални щети. Около 1/3 от тях - 12, са възникнали в жилищни сгради, най-вече заради непочистени комини. Мездренските огнеборци са се отзовали и на четири фалшиви сигнали.

За сравнение: през миналата година са регистрирани 208 произшествия - 129 в община Мездра и 79 в община Роман. Пожарите с нанесени материални щети са 34, 9 от които са възникнали в жилищни сгради. Фалшивите сигнали през 2016 г. са 5. Огнеборците са участвали и в 70 аварийно-спасителни дейности - оказване на техническа помощ при пътно-транспортни произшествия, наводнения и други бедствия или извънредни ситуации.