Проектът се изпълнява съвместно от Община Мездра, България, в качеството й на водещ партньор, и от Жандармерийската служба (инспекторат) на окръг Мехединци, Румъния, в качеството ѝ на партньор по проекта.

Тридневното обучение беше организирано от Жандармерийския инспекторат на окръг Мехединци. В него взеха участници повече от 30 души, сред които 10 пожарникари и представители на доброволното формирование към Община Мездра.

Обучението беше проведено от квалифицирани лектори в тази сфера, включително от Инспектората на пожарната в окръг Мехединци. Темите бяха свързани с подобряване на познанията за системите на спасяване при бедствия на територията на България и Румъния и създаване на възможности за съвместна работа, при необходимост, на екипи от двете страни на границата:

• Запознаване с нормативната база в ЕС, Румъния и България.;

• Реакция при бедствие/спешни случаи и/или спиране на горски пожари.;

• Роля и информираност на гражданското общество в случай на катастрофа, спешен случай или пожар.;

• Примери на добри практики за предпазване на населението в случай на извънредна ситуация и трансграничен аспект на възможностите за съвместна работа на спасителните екипа.;

• Запознаване и демонстрация на възможностите на закупената по проекта от румънския партньор специализирана техника за реакция при кризисна и/или спешна ситуация.

По време на обучението приветствия към участниците отправиха префектът на окръг Мехединци Кристинел Павел, полк. Адриан Замфир - началник на жандармерийския инспекторат на окръг Мехединци, полк. Мануел Дина - координатор по проекта от страна на румънския партньор, полк. Драгомир Флорентин - ръководител на Инспектората за спешни ситуации на окръг Мехединци и Аладин Джорджеску - председател на Окръжния съвет на окръг Мехединци.

Повече информация за проекта можете да намерите на неговата интернет страница: https://jeand-robg.eu/bg/