© Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

„2023-а беше година на голямо предизвикателство пред целия екип, но и този път успяхме да надградим събитията и ресурсите си”, каза по време на отчета за дейността на библиотеката директорът Силвия Павлова.

„Водени от идеята да разширим достъп до нашите услуги сред гражданите на Враца създадохме проект „Виртуална библиотека“, чрез който внедрихме нова интегрирана библиотечна система, която ще помогне на още повече хора да достигнат до богатите възможности на библиотеката, ще улесни част от основните процеси по връщане, заемане, резервиране на книги и други библиотечни материали. Основните нововъведения са в полза на читателите, от които могат да се възползват, изцяло онлайн. Чрез личен виртуален профил ще имат достъп до информационната система на библиотеката през различни мобилни устройства (лаптопи, таблети, смартфони), работещи с различни операционни системи, 24 часа, 7 дни в седмицата през цялата година”, обясни още тя.

© Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

В края на 2023 година фондът на библиотеката наброява 270 737 библиотечни документи на стойност 664 250.61 лв. от всички отрасли на знанието и на различни носители на информация. През годината новите постъпления са 2036 библиотечни документа на стойност 27 308.74 лв.

Регионална библиотека бележи ръст в посещенията в залите на библиотеката – 90 375, а виртуалните посещения са 200 396, като тук са включени всички потребители, които са се възползвали от електронните ни информационни ресурси.

Активни читатели през 2023 година са 6086, от 12109 регистрирани в базите от данни. Заетите библиотечни документи през годината са 125 799.

Дейностите в Регионална библиотека „Христо Ботев“ през 2023 г. са общо 386 и отново бяха реализирани с мисъл за всеки читател. Годината беше белязана и от големи кампании, проведени чрез изнесени събития с мобилната библиотека (електрически библиобус на РБ „Христо Ботев“), изцяло в партньорство с Община Враца. Кампанията донесе на Община Враца наградата на Глобални библиотеки – България „Подкрепа на библиотеките“ в категорията за публична институция.

През изминалата година библиотеката работи активно по 7 проекта и програми: „Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия, „Виртуална библиотека“, „Информационна грамотност”, „Библиотеките и предизвикателствата на динамичната информационна среда”, „Библиотеката в 21 век – традиции и иновации в библиотечното обслужване”, „Литературен фестивал „Враца – книжен град”. По програма „Тийнейджъри в библиотеката”, през 2023 г. Тийн залата продължи да привлича с разнообразни активности подрастващите във Враца. Организирани бяха две издания на „Лов на истории“, #BookTok в библиотеката, програмата „Уча в библиотеката” и продължи сътрудничеството на библиотеката с учители, които избират залите ни за провеждане на един учебен час в библиотеката.

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца подобри и обслужването си чрез внедряване на нова интегрирана система Коха. Читателите се запознаха и с виртуалния ни библиотекар Хриси, която предстои да обявява много предизвикателства и игри през каналите в социалните мрежи.

„През следващите месеци събитията и програмите ни ще бъдат насочени към отбелязване 70 години от създаването на Регионална библиотека „Христо Ботев“, допълни Силвия Павлова. Планирани са поредица от инициативи. Предстои да стартира кампания „70 книги, които обичаме“, съвместно с фондация „Четене“ и фондация „Детски книги“, инициатива „Изпрати ни картичка“, конкурс за „Най-четящ клас”, инициатива „Моята първа чанта с книги”. Официалното отбелязване на 70 години Регионална библиотека „Христо Ботев“ – кулминацията на честванията по случай годишнината ще бъде по време на шестия Литературен фестивал „Враца – книжен град“, който ще се проведе в дните от 26 – 28 септември.

Директорът Силвия Павлова представи и стратегически план за развитието на библиотеката през следващите три години.

Специални гости на отчета бяха областният управител на Враца Надя Донкинска, зам. областният управител Николай Николов, главен експерт „Култура” в Община Враца Радосвета Крумова, председателят и зам.-председателят на постоянната комисия по култура към Общински съвет – Враца – Красимир Богданов и Ирина Иванова.

Източник: Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца