Обвинението е за извършено нарушение на правилата за движение по пътищата със значително над допустимата за този пътен участък скорост от 90 км в час, а именно 165 км в час. Нарушени са два текста на Закона за движение по пътищата. Според единия не се разрешава на участници в движението да се движат със скорост над допустимата, в случая 90 км в час, а вторият гласи, че всяко лице, което изпреварва друго моторно превозно средство, управлявайки собственото, е длъжно да осигури необходимото странично разстояние, така че да не застрашава изпреварвания от него автомобил, както и всички останали участници в движението, посочи Вълков.

За престъплението, което е извършил този водач, се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години. Очаква се насрочване на разпоредително заседание в рамките на следващия един месец.

Вълков каза още, че са налице обстоятелства, които квалифицират както високата обществена опасност на деянието, така и на дееца. Съобразено е това, че виновният водач в рамките на шест месеца преди причиненото от него пътнотранспортно произшествие е допуснал 60 фрапиращи нарушения на Закона за движение по пътищата.

Всички тези нарушения са със скорост над 100 км в час, в това число и в населени места. "Налице са два или три случая, при които въпросният водач се е движил със скорост от 248 и от 268 км в час и то излизайки непосредствено от едно населено място и влизайки малко след това в друго населено място. Впечатляващото е, че това лице е взело свидетелство за управление на моторно превозно средство една година преди да причини пътнотранспортното произшествие и в рамките на този период има влезли в сила две наказателни постановления и десет електронни фиша извън нарушенията, които цитирах“, добави окръжният прокурор.

Той посочи още, че за ден Начо П. има 11 констатирани нарушения с фрапиращи скорости от над 100 км в час.

„Как ще протече самото наказателно производство ще стане ясно в първото разпоредително заседание“, заяви Вълков и добави, че е възможно да бъде поискано от защитата съкратено съдебно следствие.