ДКСБТ отчита спад при цените на плодовете и зеленчуците. Поевтиняване са забелязва при: лук - с 2 стотинки, картоф - с 4 стотинки, морков - със 7 стотинки, зеле - с 4 стотинки, лимон - с 16 стотинки, портокал - с 10 стотинки. Увеличение има при доматите - с 16 стотинки, краставиците - с 40 стотинки, червен пипер - с 24 стотинки, зелен пипер - с 30 стотинки, тиквички - с 12 стотинки, грозде - със 7 стотинки, ябълки - със 7 стотинки. Владимир Иванов отбеляза. че това са продукти, които са извън сезон и не са характерни за този период.
Сред основните храни на едро поскъпва кашкавалът - с 6 стотинки, сирене - с 5 стотинки, масло - с 3 стотинки, фасул - с 1 стотинка, захар - с 5 стотинки, брашно - с 3 стотинки, кисело мляко - с 3 стотинки, прясно мляко с - 8 стотинки, пилешко месо - 15 стотинки. Стоките, които намаляват своята цена, са свинско месо - с 1 стотинка, ориз - с 2 стотинки, олиото и яйцата запазват своята стойност от миналата седмица. Иванов посочи, че вариациите са минимални. По думите му като цяло при основните хранителни продукти не се наблюдава формиране на тенденция за изменение.
Иванов уточни, че при плодовете промените се дължат основно на неблагоприятните климатични условия. Като цяло пазарът е сравнително балансиран, а средната годишна инфлация на база основни хранителни продукти е между 2 и 3 процента. Тенденция при млечните продукти се наблюдаваше през месеците февруари и март, като към момента се отчита сериозен спад през зимния период. Цената на прясното мляко остава сравнително стабилна през цялата година, с малки вариации при кашкавала и сиренето.
Иванов подчерта, че високите цени на плодовете и зеленчуците тази година се дължат на лошата реколта и ограниченото предлагане. Той добави, че тенденциите на пазара на едро се пренасят и на пазара на дребно.
