© Община Лом

Заместник-министър Запрянов поздрави участниците в конкурса от името на министъра на отбраната Тодор Тагарев и подчерта, че са представени забележителни проекти, които са спечелили първи места в конкурса на регионално ниво.

Сред наградените ученици от втора възрастова група - от VIII до XII клас беше и Михайлена Михайлова от литературния клуб „Кръстьо Пишурка” при народното читалище „Постоянство 1856” Лом за есето „И във война, като в мир – с перото в ръка“. Поради отсъствие от България на авторката, на церемонията я представи художественият ръководител на клуба - литературният изследовател Юлий Йорданов – член на Контролния съвет на Съюза на българските писатели. Той направи дарение на библиотеката на Министерството на отбраната, като връчи на заместник-министър Запрянов своята книга „Коваленко Петков – хронистът на Голинци”.

Заместник-министър Запрянов даде специален автограф на Юлий Йорданов.

Гостите посетиха и Военната академия „Г. С. Раковски“, където бяха запознати с важни моменти от българската военна история. Юлий Йорданов, който е председател на дружество „Будители” в област Монтана, беше приет от началника на академията генерал-майор Тодор Дочев. На срещата двамата се договориха за съвместна изследователска и популяризаторска дейност между двете институции.