Средношколците от мездренската гимназия се запознаха с историята на Президентството и как се осъществяват дипломатическите церемонии - посрещане на чуждестранните посланици при първото им пристигане в страната и изпращане при окончателното им отпътуване, връчване на акредитивните писма от новоназначените посланици и другите ръководители на дипломатически мисии и т. н.

Най-голямо впечатление на младежите направи Гербовата зала на "Дондуков" 2, в която Президентът на Република България посреща държавни глави и делегации, връчва държавни отличия и прави официални обръщения към нацията. Навсякъде в сградата са изложени картини на известни български художници, които са предоставени от Националната художествена галерия и периодично се сменят.

По-сетне те разгледаха Библиотеката към Президентството, в която е проследена историята на институцията: от първия държавен глава - Желю Желев, до последния - Румен Радев. В нея са изложени всички ордени и медали, връчвани от държавния глава, както и различни подаръци, които българските президенти са получили във времето. Може да се види и скромният кабинет на първия демократично избран български президент Желю Желев.

Младшите и старшите посланици на Европейския парламент имаха възможност да се снимат както с почетния караул, така и навсякъде в залите на Президентството. С особена гордост те застанаха пред Герба на Република България и Националния флаг, а някои тайничко си пожелаха, това да не е първото и единственото им посещение в Президентството, а един ден то да стане част от техния живот.