По-нататък в изявлението пише:

„Поводът е, че на 14 септември, за пореден път циганската фамилия известна, като „Лисиците“, нападат и застрашават живота на жители на община Роман. Този път жертва е29- годишният Калин Христов. По случая към момента няма взети адекватни мерки от Полицията. Затова, младият мъж търси помощ от ВМРО.

Красимир Богданов разказа, че няколко месеци преди нападението, един от нападателите е влизал в къщата на Христов, който в момента живее в София, с цел грабеж и това е видно от видео наблюдението в дома му. Затова, когато на 14 септември го вижда отново да обикаля около имота му,излиза да му направи забележка. Към 19.30ч., лицето М. Г. Х. се връща заедно с баща си Г. Х. П. и дядо си Х. П. въоръжени с мачете, като Калин по-рано получава заплаха, че ще бъде заклан.Младият мъж излиза за да поговорят и да се разберат нормално и по човешки. Вместо това, един от циганите започва да го сече. Удря го по главата и ръцете. Калин, въпреки че притежава законно огнестрелно оръжие не посяга към него.Съседи се отзовават веднага на помощ и разгонват циганите. Единственото, което го спасява е, че използваното мачете е захабено и не разсича главата му. Момчето е настанено в неврохирургията на болница „София Мед“ с порезни рани, прерязани кръвоносни съдове и сухожилия. След тежката операция, все още не е ясно, дали ръката му ще може да се възстанови.

Народният представител Красимир Богданове категоричен, че това е явен опит за убийство. Трябва да се вземат спешни мерки, относно циганските набези и чувство на безнаказаност. Той допълни: „Няма да правя обобщение на ситуацията през последните години. Всички сме свидетели на непрекъснати кражби, грабежи, насилие, заплахи за убийство. Това което се случва в момента преминава границите на нормалното. Това е тероризъм".Богданов вече е провел разговори с представители на изпълнителната власт и ще поиска сериозна отговорност и справяне с този проблем. За целта ще сезира главният прокурор, министърът на вътрешните работи и съответните правораздавателни органи.

Въпросните цигани, известни като „Лисиците“, са истински кошмар за жителите на Роман. Известни са с многобройни кражби, заплахи и насилие. Преди няколко години е имало нападение над друго момче от Роман, което предизвика обществено недоволство и протест в града. Миналата година, публично известно става и нападението с мачете/ отново/над горски полицаи, реагирали на сигнал за незаконна сеч, в гората край село Струпец. Нападателите са същите. Братът на един от участниците в момента е в затвора, а срещу него има 22 досъдебни производства. С криминални прояви са и останалите.

Марин Връбчев уточни, че в Роман се бият лекари, нападат се хора по улиците, подавани са многократни сигнали в Полицията,но според общинският председател на ВМРО – Роман и самите полицаи се страхуват да се занимават с тази фамилия.

Общинският съветник Красимир Ангелов изрази опасенията си, че случващото се в община Роман и липсата на адекватни мерки от страна на органите на реда, е изключително притеснително, защото там вече се е превърнало в рецидив.

В обобщение, от ВМРО заявиха, че ще търсят сериозна намеса от държавата, МВР и съответните органи, защото ако това продължи, ще изпаднем в ситуация от преди повече от 140 години, когато българите са клани по улиците и е нямало държава, за да ги защити” – се казва в края на публикацията.

Снимковият материал е предоставен от народния представител Красимир Богданов.