Съобщението в бюлетина на ОД МВР Монтана обаче предизвиква размисли. Дали някой се е сетил да даде някаква дрешка на несретника, който явно е запалил огън да се стопли? Възниква и въпросът какво ще се случи след задържането му с полицейска заповед в ареста? Там човекът ще има покрив над главата си поне за 24 часа. Може да му напишат акт за 200 лева, както е по общински наредби, и да го пуснат. А, след това? Би трябвало служителите на реда да са сезирали социалната служба и вероятна са го направили. Ако е така, от Дирекция „Социално подпомагане” вероятно ще отворят случай и несретникът ще бъде настанен в приют за бездомни или в подходяща социална институция. Вероятно!

Защо човекът е останал на улицата, полугол, мръзнещ и гладен? Каква печална съдба го е изпратила при отпадъците в полуразрушената къща? Има ли загрижени за него, или на кого му пука, защото такива изпаднали хора са вече много. Размисли, въпроси, които трябва да имат отговор…Кой си ти бездомнико? Някой ще се поинтересува ли? Може пък да е виновен, ще го осъдят и ще влезе в затвора. Е, поне за известно време там ще има „дом”, после пак на улицата …Това едва ли ще се случи. За опожарени 22 кв.м. боклуци със сигурност няма да го осъдят.

Въпросите са много. А, иначе е лесно някой писач да изтъпани в централна медия заглавието „Клошар запали къща във Вършец” и да се подпише като автор под „сензационен” материал с преписани три изречения от полицейски бюлетин.