Освен Ели Лозанова, която е инициатор и организатор на събитието, в него ще участват поети и писатели, сред които Яна Кременска, Бисер Тошев, Георги Костодинов, Стоян Николов – Торлака, Любомир Йорданов, Ваня Минева. Читалищата от Горно Церовене, Д-р Йосифово, Долно Белотинци, Крапчене, Липен, Николово, Смоляновци и Студено буче ще представят типични за тяхното населено място гозби.

Подготвили са и инструкции за приготвянето им, за да може всеки заинтригуван от местните ястия да се запознае с техните съставки и да отнесе вкъщи рецептите им. Участниците ще бъдат с атрактивно облекло – народна носия, градски възрожденски дрехи, осъвременени варианти на традиционни костюми.

Компетентно жури, оглавено от кмета на Община Монтана Златко Живков, ще дегустира традиционните ястия и ще отличи майсторите на три от тях в 13 ч. В избора на победител на градоначалникът ще помагат Мартен Калеев – председател на Дружеството на писателите от област Монтана и главен редактор на алманах „Огоста“, Ели Лозанова и двама професионални готвачи. След награждаването на победителите публиката и гостите на празника ще могат да опитат специалитетите от народната кухня.

Фестивалът “Бабина душица“ се провежда от 2011 г. Той има амбицията да пази и предава традицията на местната кухня. „Името му е лек реверанс към тези, които са ни отгледали, но и към характерната за местната кухня билка бабина душица – мащерка, която се използва широко в Северозапада. – припомня Ели Лозанова. – За пореден път в инициативата са въвлечени деца от Клуб за любители на кафе и дебели книги. Това е моята голяма гордост, защото чрез тях се продължава традицията.“