Ломският панаир започва на 12 септември с концерт на популярния сръбски певец Драган Коич Кеба. Любимците на публиката Гъмзата, Борис Солтарийски, Лилия Стефанова и момичета от балет „Магаданс“ ще свирят, пеят и танцуват на 13 септември. Известният сръбски певец Бобан Здравкович ще гостува на 14 септември. Следващата вечер ще се изяви поп-фолк певецът Меди. Всички концерти са с начален час 19:30 ч. на сцената на полигона до кв. Моминброд, където за трета поредна година ще се проведе панаира. Осигурен е безплатен паркинг за автомобили.

Оперетната гала вечер „С Вяра, Надежда и Любов!“ с участието на Симфониета „Видин“ и звездите на оперетата Марияна Арсенова, Илона Иванова, Денко Проданов и Александър Панайотов ще се състои на 16 септеври от 19:00 ч. в Народно читалище „Постоянство 1856“.

В самия празничен ден, 17 септември, „Вяра, Надежда, Любов“, е концертът на Националния фолклорен ансамбъл „Българе“ на централния площад „Свобода“ от 19:30 ч.

Мюзикълът за деца „Славеят“ на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София, е на 18 септември от 13:00 ч.

Ломска хоротека с участието на местните фолклорни състави „Ентусиазъм“, „Ломски ритми“, „Хорце“, „Дунав“, „Дунавче“ и „Северняче“ ще се извие вечерта на 18 септември от 19:00 ч. на централния площад „Свобода“.

Националният фестивал на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка започва на 23 септември и ще продължи цялата седмица.

Празничният ден, 17 септември, по традиция ще започне в 9.00 ч. с литургия и молебен за здравето и благоденствието на ломчани в катедралния храм „Успение Богородично”, От 11.00 ч., в камерната зала на читалището е тържественото заседание на Общинския съвет, на което с почетни звания ще бъдат удостоени заслужили граждани и институции.