Подходът беше представен пред Общинската администрация, неправителствени организации и местния бизнес. Дискусията е част от процеса за кандидатстване и разработка на Стратегия за „Водено от общностите местно развитие“ (ВОМР) на територията на общината и създаването на Местна инициативна група.

Заместник-кметът инж. Николинка Кътовска представи подробна информация за подхода, запозна присъстващите със същността на Местните инициативни групи (МИГ), с инструментите за изпълнение и с реда и изискванията за допустимост при разработване и подаване на проектни предложения за кандидатстване по подмярка 19.1 на ПРСР 2014-2020 г. „Помощ за подготвителни дейности“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ (ВОМР) от Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. за осигуряване на финансов ресурс за създаване на Местна инициативна група на територията на община Мездра.

Участниците в срещата решиха да бъде създадено местно партньорство между Община Мездра, НПО сектора и бизнеса, а желаещите да се включат в него попълниха формуляр за заявяване на интерес.

Излъчени бяха представители на нестопанския сектор и на местния бизнес за установяване на местно партньорство за подготовка на проектно предложение и кандидатстване по процедура № BG06RDNP001-19.610 по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от ПРСР 2014-2020 г.

Помощта по подмярката се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.