Никога не отказвал да даде подслон на някой закъснял пътник. Да даде храна и пари на бедните. Въпреки добротата, Господ решил да изпита своя верен раб Свети Теофан. Затова в последните години от своя живот Свети Теофан се разболял тежко и се разорил. Въпреки несгодите светият мъж ги понасял с истинско християнско смирение. Господ прибрал душата на Свети Теофан Милостиви. Четири дни след неговата кончина, светецът се явил в съня на един човек. Помолил го да постави надгробна плоча. Човекът изпълнил заръката. От гроба започнало да се разнася благоухание, което излизало от тялото на праведника. Много болни хора оздравявали, след като ходели да се поклонят на гроба на светеца.

Преподобни Кириак Отшелник се родил в Коринт през 301 г. Баща му бил свещеник, а местният епископ Петър – негов сродник. Още от ранни години епископът го поставил за четец в съборната църква. Жаден за духовен живот, на 18-годишна възраст Кириак постъпил в манастир. След като се поклонил на Божия гроб и на всички други свети места, той постъпил в манастира на известен в онова време Божи човек на име Евстрогий, който му дал първите наставления в монашеския живот.

След това Кириак отишъл при преподобни Евтимий Велики в палестниската пустиня. В него прозорливият отшелник Евтимий, видял бъдещ духовен великан. Обучил го в монашеските подвизи и го изпратил край реката Йордан при свети Герасим, около когото се били насъбрали много подвижници и по тоя начин се създала обширна обител. В тая обител той престоял девет години.

След смъртта на преподобни Герасим, Кириак се върнал отново в светата обител на преподобни Евтимий, където прекарал десет години в безмълвие.Преподобният Кириак Отшелник бил един от стълбовете на Православието. Проявил се като учител на монасите, лечител на болните, благ утешител на скърбящите. Починал в 408 г. в един от манастирите на Свети Харитон на 107 години.