Св. пророк Елисей живял около 900 г. пр. Христа. Той бил приемник на св. пророк Илия. Когато светецът е призован на планината Хорив, за да избере нов пророк, той посочва Елисей, виждайки усърдието на своя ученик. Елисей притежавал изключителна сила на духа, твърда вяра и прозорливост. На царете говорел безстрашно, изобличавайки нечестието им.

Пророкът извършил множество чудеса: разделил водите на р. Йордан и преминал по сухото й дъно, избавил бедна вдовица от гладна смърт като напълнил съдовете й с олио, възкресил с молитвите си внезапно починало момченце, излекувал от проказа сирийския пълководец Нееман, превърнал солената вода в питейна, по чудесен начин в пустинята набавил вода за войската на израилския и йудейския цар, които воювали с моавитяните.

Първото чудо на пророк Елисей е за жителите на Йерихон, чиято реколта изсъхвала заради голямата суша. С една молитва Елисей върнал водата в потоците и плодородието в местността се върнало.

След това в Израел пристигнал болният от проказа военачалник Нееман, който сирийският цар изпратил, за да бъде излекуван, като в противен случай щял да обяви война. Пророк Елисей наредил на военачалника да потопи болното място седем пъти в река Йордан и след като изпълнил повелята му, Нееман оздравял.

След чудото военачалникът се убедил, че няма по-могъщ Бог от този на израелтяните и приел тяхната религия. Нееман предложил на пророка злато, сребро и скъпи дрехи заради помощта, но Елисей поискал от него само обещание, че повече няма да почита идолите.

Св. Елисей предсказвал бъдещето с помощта на Библията, а пророчествата му са описани в четвъртата книга Царства на Стария завет. Пророкът починал в дълбока старост.

Веднъж войници погребвали мъртвец в близост до гробницата на Елисей, но били нападнати и тялото на мъртвия се докоснало до това на пророка. Когато това се случило, мъртвецът възкръснал.

На този ден в църквата се палят свещи, за да се измоли хубаво време и богата реколта след края на лятото. В народните поверия днес се почита и духа Лисо, за който се вярвало, че лекува косопада. На този ден се берат билки, които са по-лековити от обикновено, и се приготвя отвара от тях, която трябва да спре падащата коса.

Св. пророк Елисей починал в дълбока старост в Самария.


Източник: pravoslavieto.com