Това каза в интервю пред БНР министърът на МТСП Ивайло Иванов за МРЗ от 1077 лв. от 1 януари 2025 г. Той е запознал с анализа на министъра на финансите и коментира, че МРЗ е нормативно определена с промените от НС.

"В КТ е записано, че е 50% от брутната средна работна заплата. Върви обсъждането и ще бъде внесена в Тристранен съвет и разгледана от МС. МРЗ е важно нещо и е единственият инструмент на правителството да влияе върху доходите на гражданите", обясни социалният министър.

Той категорично не приема обвиненията, че държавата е абдикирала:

"Лесно е държавата да транспонира директивата на ЕС, да напише едни текстове и те да се гласуват от НС , но считаме и моето лично мнение е, че трябва да стане в консенсус със синдикати и работодатели, за да може социалният диалог, който е най-важното в тази директива да е на първо място, а не самият размер на МРЗ."

Според него чл. 244 от КТ за автоматичния режим на покачване на МРЗ не е най-добрият, защото:

"При него не можем да приложим напълно и транспонираме директивата и не отговаря съвсем на нея. Има основни неща - 4, общо равнище, издръжката за живот, покупателната способност и развитието на националната производителност. Като се заложат, като критерии ще доведе до един размер, а ако е 50% от средната работна заплата (СРЗ) е цел."

Ивайло Иванов коментира и социалните плащания, който през 2025 г. ще са със 760 млн. лв. повече от 2024 г., заложени са в бюджета 3,620 млрд. за следващата година. Министърът посочи, че СРЗ за второто тримесечие на 2024 г. е 2296 лв., за различните райони е различна, а най-висока е в София и това е разбираемо.

"В София тя е съизмерима с развити държави в ЕС", констатира Ивайло Иванов.

Той потвърди, че увеличението на пенсиите през 2025 г. ще е по-ниско от тазгодишното, "защото инфлацията намалява".

Той коментира и трите стълба на пенсионната система у нас и е категоричен, че това е най-добрият модел.

"Няма идеални варианти, затова се прави анализ, привлекли сме синдикатите и научни работници. Излезе докладът на НОИ и там ще се видят повечето моменти за дефицит е в системата, за да се оправят, но не трябва да се мисли за смяна на модела", обясни социалният министър.

За ниските пенсии от частен пенсионен фонд (ЧПФ), той обясни:

"Това в момента е така, защото в частните пенсионни фондове първите лица са внасяли осигуровки едва 20 години, в момента, в който през 2037 година се изпълни и 40 години внасят в ЧПФ, едва тогава ще можем да дадем точна оценка и тогава всъщност ще се получи втора пенсия. За съжаление в момента лицата, които се пенсионират, тяхното участие в ЧПФ е прекалено кратко и затова не се получава този ефект, които всички очакваме".

Министър Иванов заяви, че не обсъжда вариант за 70 години пенсионна възраст, имало няколко държави с предложение 67 години, но в България за всички да бъде 65-годишна възраст до 2037 г.

Източник: pariteni.bg