Проучването на Агенцията за електронни комуникации (АЕК), проведено от 24 до 31 май 2019 г., показва, че почти една пета от анкетираните, които знаят какво е роуминг, са чули за договора за регионален роуминг, с който от 2014 г. бяха намалени цените между Македония, Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина.

Миналата година Албания и Косово се присъединиха към регионалната инициатива. От анкетираните, които са чували за договора, 16% са използвали тази услуга. От друга страна, половината от потребителите на регионалния роуминг смятат, че тя е незначително по-евтина, предаде БГНЕС.

Най-често роумингът се използва за изпращане на SMS съобщения -78%, а за обаждания - 54,8%, докато интернет в роуминг използват само 18% от потребителите.

Изследванията на СРС, оперативния орган на страните от Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа, показват, че 70% от икономистите в Югоизточна Европа смятат, че премахването на цените на роуминга ще спомогне за засилване на търговията.

С Гърция също се очаква по-евтин роуминг, който ще се реализира след необходимите условия за влизане в сила на Меморандума за сътрудничество между двете страни, за който македонската страна вече е внесла предложение.