От организацията отбелязват, че нерегламентираният внос на компоненти е проблем за чуждестранните инвеститори, за малкия и среден бизнес, за крайния потребител и за държавата, която получава по-малко приходи в хазната.

От БАСЕЛ са информирали контролиращите органи за проблема, но в резултат са получили линк към ЕС регламент от 11 страници.

Председателят на асоциацията д-р инж. Димитър Белелиев посочва, че контрабандният внос в енергийната индустрия е предимно от Турция, Корея и Китай. Той засяга продукти, които са внесени у нас по неправилен начин - с фалшиви документи, или пък официално, но не отговарят на стандартите за енергийна ефективност и безопасност за здравето. Практика било в декларациите да се обявяват по-високи от реалните стойности.

Изнасяли сме най-много електротехника и електроника през 2019 г.

Изнасяли сме най-много електротехника и електроника през 2019 г.

През миналата година сме осъществили износ за 218 държави и територии

От БАСЕЛ уточняват, че нелегалният внос най-често включва кабели, които се използват масово в строителството, предпазители, трансформатори. Нелегално внесените от Турция кабели съдържат повече желязо отколкото мед, което води до големи загуби и по-високи сметки за ток на крайния потребител.

Белелиев сравни ситуацията с Гърция, където не може да бъде внесен нито един продукт в енергийния бранш преди контролиращите органи да направят всички възможни тестове. По този начин е решен проблемът с нелегалния внос от Китай и Турция.

Отбелязва се, че за трета поредна година електроиндустрията е с най-голям принос в износа на България. По данни на Евростат към края на август генерираният от електроиндустрията експорт е 17.4%, на фона на общия спад на износа на страната ни от -7.6%.


Източник: news.bg