Тази година мотото на масовата туристическа проява, организатори на която бяха Планински клуб "Руй 1706” от сръбския град Бабушница и туристическата организация на Община Бабушница в сътрудничество с Община Трън, бе "Руй - 1706 мечти".

Въпреки лошите метеорологични условия - студено време, силен вятър, мъгла и проливен дъжд, в тазгодишното изкачване на Руй се включиха общо 1103-ма планинари от различни възрасти и краища на двете съседни държави - 530 от българска и 573-ма от сръбска.

Най-невръстната участничка бе 3-годишната Асияна-Никол от Трън, а доайен - 98-годишната Йелена Минарди от Ниш, най-опитната планинарка на Балканите. Успешната си серия продължиха 77-годишният Жарко Сотич от Ниш, който заедно със Саша Аранджелович и Мирослав Докман, са единствените трима планинари, участвали и в осемте съвместни изкачвания на върха.

Маршрутът за изкачване от българска страна бе: с. Забел - връх Руй - с. Забел или с. Ломница, а от сръбска: с. Ракита - с. Вучи дел - връх Руй - с. Ракита. Участниците от сръбска страна изминаха 10-километровото трасе (в едната посока) с денивелация 926 м за около три часа и половина.

В късния следобед на 17 юни планинарите от двете страни на границата се събраха на върха, където се снимаха за спомен, вдигнаха наздравици и дори поиграха хоро на поляната край граничната пирамида. С националния трибагреник в ръка, хорото поведе гвардеецът Емил Драгомиров от Брезник, който за пореден път покори върха с велосипед.

На връщане участниците от сръбска страна минаха по алтернативния маршрут под връх Ракитски камък (1456 м) и отново слязоха в село Ракита, където седнаха на обща трапеза и похапнаха от вкусната "планинарска" боб чорба, супа от печурки и "лужничка вурда" (местен специалитет от краве мляко).

А на изпроводяк всички си обещаха догодина отново да се съберат на Руй.