© МВР

По време на съвещанието той отправи благодарности към колегите си за усилената работа през изминалите седмици за повишаване на доверието в полицията. „По-голямата част от хората ни разбраха. Последователни сме в политиката да сме в услуга на гражданите. Именно затова съм разпоредил полицейският състав да е сред хората, да се осигури реално полицейско присъствие, което да гарантира добър обществен ред и сигурност”, заяви Узунов.

Той акцентира върху фундаменталния принцип в работата на полицията - политическия неутралитет: Само така можем да спечелим доверието на обществото и хората да вярват, че си вършим добре работата. Нашето присъствие внася спокойствие и сигурност, затова трябва да сме близо до тях и сред тях и да бъдем безкомпромисни с правонарушителите и извършителите на престъпления. „Добре зная проблемите на хората, които работят в МВР. Ще направя всичко, което зависи от мен, за решаването им. Независимо от трудностите обаче, трябва да положим максимални усилия, за да протекат изборите нормално и спокойно. Разчитам на вас”, каза още вътрешният министър.

Главен комисар Георги Арабаджиев, изпълняващ длъжността главен секретар на МВР, който е и председател на Оперативния щаб по гарантиране сигурността на изборите, заяви: „Обнадежден съм от разбирането на колегите и от факта, че осъзнават своята отговорност за мисията в периода до провеждане на изборите за народни представители”. Ние сме готови с организацията да не допуснем нарушаване на обществения ред и най-вече да минимализираме търговията с гласове.

Обръщение към делегатите на Националното съвещание - директорите на главни и на областни дирекции, началниците на районни управления, главните разследващи полицаи от всички структури, директорите на регионалните дирекции „Гранична полиция” и „Пожарна безопасност и защита на населението” в страната - изпрати президентът на Република България Румен Радев.

„Служителите на МВР са призвани да гарантират правото на всеки български гражданин да даде свободно гласа си, да възвърнат доверието на обществото в държавността и изрядността на демократичните механизми в България. Разчитам на вашия професионализъм и чувство на дълг. Вярвам, че ще оправдаете доверието на българските граждани”, пише в адреса си президентът Радев.

Думи на подкрепа в „доброполезните трудове, насочени към утвърждаване на обществения мир и сигурност” към служителите на реда изпрати и Негово Светейшество Неофит I, Патриарх Български и митрополит Софийски: „Бог да бъде с вас във всички изпитания и да укрепва усилията ви, допринасящи към още по-стабилното изграждане на честно и справедливо българско общество”.

Слово пред делегатите произнесе акад. Антон Дончев. Речта си за духовността, морала и честта писателят завърши с думите: „Вие участвате в целия живот на нацията, подобно на учителите и съдиите. Защитата на достойнството е свръхзадачата на силите на реда. Пазете достойнството на българския народ. Бъдете живи и здрави”.

Гости на Националното съвещание бяха министър-председателят проф. Огнян Герджиков, заместник министър-председателят и министър на отбраната Стефан Янев, главният прокурор на Република България Сотир Цацаров и заместник-председателят на ДАНС Олег Петков.

Източник:Пресцентър на МВР