Бойка Асиова е автор на книгите „Добрата дума“ (1985), публицистика, сборниците с разкази „Сребърна пара“ (1987), „Да излъжеш дявола“ (1999), „Мир вам, сто врабчета“ (2001), „Приписки“ (2003), „Време назаем“ (2004), „Песните на мама“ (2005) - сборник народни песни, както и комиксът за юноши The X Files skin Deep (1998). Сборникът с разкази „Мъжко можене“(2002) и романът „Яловата вдовица“ (2007, II изд. 2007) са издадени от „Жанет 45“.

С романа си „Яловата вдовица“ получава литературната награда „Николай Хайтов“ за 2007 година. През 2021 година нейната книга „Роден на Великден“ е отличена с наградата „Христо Г. Данов“ в раздел „Българска художествена литература“.

Тя е още сценарист на публицистично-документални филми на тема традиции и културно наследство, както и за борбите на македонските българи за национално освобождение. Сред последните ѝ книги е „Да убиеш Сталин. Спомен за Костадин Лагадинов” (Жанет 45), документален разказ за невероятната съдба на един човек, минал през сибирските лагери и останал верен на идеала си.

Автор е на двайсетина публицистично документални филми, продукция на БНТ, в областта на борбите на македонските българи за национално освобождение, културното наследство, традиции и нрави и тяхната съвременна проекция. Между тях са „Жалба по Гоце”, „Двата Миладина”, „Живата книга”, „Цената на тютюна”, „Пътят за Драма”, „Тайната на юдите”.

Асиова членува в Международната организация на журналисти и писатели пътешественици (по туризма), в която споделят страстта си към пътешествията с колеги от целия свят.