В професионалната надпревара взеха участие 20 участници от 27 училища от Северна България. Съгласно регламента, двайсетте участници бяха разделени в два отбора в двете категории.Готвачите трябваше да приготвят ястия по зададен регламент - едно студено предястие и едно основно ястие, след което участниците в конкурса за "Най-добър млад сервитьор" сервираха правилно пред гости в търговска зала на ресторант.

Двамата „алековци“ – Валентина и Преслав, се представиха отлично и показаха висок професионализъм и в двете категории. Мездренският представител в професия „Ресторантьор“ - Преслав, бе класиран за участие в Националния кръг, в категория "Най-добър млад сервитьор".

В оспорвана надпревара се впусна и Валентина Борисова, с професия „Готвач“ получи Сертификат за участие в категория "Най-добър млад готвач". Ръководители на „алековци“ бяха професионалистите Росен Гиздин и шеф Иван Иванов.

Уменията и представянето на участниците бяха оценявани от професионално жури с председател доц. д-р Кремена Никовска, преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Според регламента и според участниците, критериите за оценка включваха сервиране на предястието, съчетаването му с подходящо вино, сервирането на основното ястие, отново с подбор на най-подходящото вино.Специална оценка бе предвидена и за декантиране на вино, което участниците в състезанието са преценили, че трябва да бъде декантирано.

Националният кръг на кулинарното състезание ще се проведе през април в курорта Албена.