„По проекта са предвидени близо 60 хил. лв. за закупуване на нова техника и оборудване – 3D стенд за регулиране на геометрията на ходовата част, професионално телеподоващо устройство, менгемета, мобилна аспирационна система, отрезна машина за метал и други, и около 30 хил. лв. за ремонта на материалнто-техническата база – шпакловка и боядисване на стени, полагане на фина подова настилка, изграждане на нова ел. инсталация и т.н.“

„Този проект е направен така, че освен финансиране от МОН, имаме 11% съфинансиране от "БДЖ - Пътнически превози" и фирма "Цветина". С фирмите – партньори ще работим за обучение на учители и ученици“, допълни още Мирослав Павлов.

Гимназията е единствена в Северозапада, в която има специализирани паралелки по жп транспорт. В момента в училището се обучават над сто ученици в специалностите „Локомотиви и вагони“, „Автотранспортна техника“ и „Пътностроителна техника“.

Всички професии са в дуална форма на обучение и училището има сключени договорни взаимоотношения за учениците от 11 и 12 клас – обучение в реална работна среда. Практическото обучение на учениците от 8 до 10 клас се извършва в работилниците и лабораториите на територията на училището, където се поставят основите и базовите знания на учениците по професиите.

Във връзка с подобряването на работата и обучението на учениците от ръководството на училището са провели две работни срещи с представители на БДЖ „Пътнически превози“ и началника на „Локомотивни депа“. Директорът на гимназията сподели, че те са били ползотворни, а резултатите ще бъдат видими съвсем скоро.

„Започва голям ремонт в „Локомотивно депо“ – Мездра, където ще бъдат изградени две учебни зали, с финансиране от БДЖ „Пътнически превози“, с основната цел да бъдат обучавани по-добре учениците от ПГ „Васил Левски“. Благодаря на Алеко Кирков, че положи големи усилия това да се случи“, каза Павлов по темата.

За училището предстоят и други промени. От ръководството ще работят по възможността за разширяване на профилите, които ще се изучават, след разрешение от РУО във Враца. За тази цел в учебното заведение ще трябва да бъдат изградени два нови компютърни кабинета.

Новата учебна година за Професионалната гимназия ще започне с петима нови учители и почти двойно повече ученици. Тържественото откриване на 15-ти септември ще бъде от 10:00 часа.