По традиция празничният ден започна с тържествено с химна и издигане знамето на Република България. Приветствено слово произнесе директорът на учебното заведение Мирослав Павлов, който пожела на учениците упоритост и увереност в себе си, на учителите търпение и вдъхновение, на родителите доверие и разбиране на всички да е здрава, смислена и вълшебна.

От името на Общинския съвет председателят Яна Нинова също поздрави учениците, учителите и всички присъстващи.

По повод първия учебен ден екипът на гимназията получи множество поздравителни адреси от Регионално управление на образованието – Враца, от бъдещи работодатели иот партньорски организации.

Празникът продължи с тематична художествено-музикална програма, с участието на ВГ „Детски свят”, чиито изпълнения предизвикаха аплодисментите на присъстващите.

Тържествено бе открита учебната година и в другата мездренска Професионална гимназия „Алеко Константинов”, в която ще се обучават за бъдещи ресторантьори и мастер шефове 142 ученици, от които 35 осмокласници.

За 145-ти път СУ „Св. Климент Охридски” в село Зверино отвори врати за 170 ученици. Първият училищен звънец удари за 20 първокласници, прекрачили прага на храма на знанието.

За първи път дворът на ОУ „Васил Кънчов” в село Моравица остана безлюден и тих, без детска глъч, цветя и смях. Това е поредното учебно заведение, затворило врати, поради липса на ученици.