От 5 ч. тази сутрин пътните превозни средства над 3,5 т плащат ТОЛ такса за ползване на 3115 км пътища. От тях 803 км са автомагистрали и 2312 км - първокласни пътища. Близо 17 000 км второкласни и третокласни пътища от около 20 000 км републиканска пътна мрежа ще са безплатни за тежкотоварните автомобили.

"Дадохме възможност на всички превозвачи да могат спокойно да се оборудват с бордови устройства или да монтират GPS тракер. Смятам, че в рамките на по-малко от месец всички ще бъдат оборудвани предвид темпото, с което се заявяват и активират бордови устройства", каза Аврамова.

По думите ѝ не един, а два са основните доставчици на тези устройства.

"Това, което искаха като отстъпка превозвачите, беше да не заплащат предложената от националния доставчик на услуги такса за обслужване от 15,90 лв. без ДДС. Включихме се в диалога и съдействахме така, че българските превозвачи ще ползват бордови устройства и GPS тракери абсолютно безплатно. По техни искания намалихме и обхвата на пътищата, които ще бъдат в ТОЛ системата, както и намалихме тарифите. За нас е важно тази система да тръгне", обясни регионалният министър.

Очакваните приходи от ТОЛ системата до края на 2020 г. е 450 млн. лв. от ТОЛ такси и близо 300 млн. лв. от винетни такси.

"Поставихме си един срок от три месеца, в който да наблюдаваме системата и приходите. Ако те не отговарят на очакванията и на заложеното в бюджета, ще коригираме или обхвата, или тарифата, или и двете", поясни Петя Аврамова.

На въпрос дали очаква въвеждането на ТОЛ системата да оскъпи автобусния превоз и стоките, тя заяви, че България стартира с най-ниската тарифа в Европа и затова тя няма да доведе до каквото и да било оскъпяване.

Към настоящия момент в ТОЛ системата работят 760 души, като 600 от тях са мобилните екипи, които са по пътищата на страната. Останалите са в Националното ТОЛ управление.


Източник:novini.bg