Организатори на събитието бяха Регионална библиотека „Христо Ботев” и Регионално управление на образованието (РУО) - Враца. Поради въведените в страната противоепидемични мерки за втора поредна година форумът се проведе онлайн чрез видеоконферентна връзка.
Приветствия към участниците отправиха Силвия Врачовска - директор на Регионална библиотека „Христо Ботев” и Румяна Цветкова - ст. експерт по обществени науки и гражданско образование в РУО - Враца.
В конференцията взеха участие повече от 50 изследователи от трите области в Северозападна България - Враца, Видин и Монтана, както и от Правец и София. По традиция форумът събра на едно място краеведи, историци, етнографи, библиотечни, архивни, музейни и научни работници, преподаватели и ученици, които представиха общо 38 проучвания по темата.
От община Мездра в конференцията се включиха Атанаска Петровска (НЧ „Съзнание-1899” - Типченица), която представи своето проучване „Типченица - селото на лозата, пепиниерството и виното”, Ивана Захариева - „Храненето в село Зверино (кр. XIX - нач. на XX в.)”, Милка Милева (НЧ „Просвета 1897“ - Долна Кремена) - „Летни постни гозби и видове хляб от село Долна Кремена”, д-р ф. н. Христина Маринска - „Стари местни ястия от село Кален” и Мирослав Гетов (НЧ „Просвета 1925“ - Мездра) - „Спиртна фабрика „Вратца“ 1898-1947 г. - първото индустриално предприятие в Мездра“.
Останалите участници в конференцията бяха:
• Нели Стоянова (Регионален исторически музей - Враца) - „Храни и напитки, употребявани в българските територии на Османската империя XV-XVIII в. (Според сведенията на френски пътеписци от този период)“,
• Маргарита Василева (Държавен архив - Враца) - „Коледните и новогодишните тържества на врачани”,
• Йоанна Петрова (Държавен архив - Враца) - „Храните на нашите прадеди. Стари хлебни белези от гр. Враца. Л. ф. „Бучински, Димитър Петров”,
• Лора Караначева (Държавен архив - Враца) - „Лозарството и винопроизводството във Враца на професионално ниво”,
• гл. ас. д-р Деница Петрова (Институт за исторически изследвания при БАН - София) - „Меденото грозде на Оряховския край”,
• Василка Цачева (НЧ „Развитие-1892“ - Бяла Слатина) - „Традиционна оряховска кухня”,
• Светлина Берова (НЧ „Развитие-1892“ - Бяла Слатина) – „Традиционна кухня от Бяла Слатина”,
• Виолета Кръстева (НЧ „Развитие-1892“ - Бяла Слатина) - „Гергьовско агне в трап”,
• Татяна Мариновска (НЧ „Напредък 1898” - Търнава) - „Зажънване и жътва - традиционни храни и напитки”,
• Галина Стоянова (Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” -Видин) - „Съвети от XIX и началото на XX век за храните - произвеждане, качество и съхранение”,
• Ангелина Емилова (Държавен архив - Монтана) - „Начало на кооперираното млекопреработване във Фердинандска околия”,
• Мариан Замфиров (Държавен архив - Монтана) - „Консервната фабрика „Фердинанд”1943-1945 г.”,
• Татяна Петрова (НЧ „Пробуда-2012“ - Оходен) - „Пестил и други стари ястия от трапезата на баба Мара”,
• Христина Кръстева (НЧ „Н. Й. Вапцаров-1924“ - Криводол) - „Традиционни храни и обредни хлябове на селищата от Ботунския край“,
• Теодора Симова и Галя Гавазка (НЧ „Н. Й. Вапцаров-1927“ - Хърлец) - „Традиционни хлябове и ястия от село Хърлец“,
• Петя Вутинска и Петя Иванова (НЧ „Цветан Гановски-1891“ – Кунино - „Ястия от село Кунино“,
• Галина Бешовишка (НЧ „Просвета 1919” - Малорад) - „Любими ястия и напитки от село Малорад“,
• Пенка Павлова и Мария Божковска (НЧ „Фар-1930” - Паволче) - „Трапеза и традиции в Паволче”,
• Цветана Евгениева - „Традиционни храни и напитки от село Челопек”,
• д-р ф. н. Анета Дилова - „Традиционни селски хлябове и гозби от село Баница“,
• Калина Тодорова (Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца) - „Пътнина“,
• Галя Дикова-Иванова (Исторически музей - Правец) - „Хранителният код на Жлеба”,
• Клуб „Творци“ при ПГО „ЕлисаветаБагряна” - Бяла Слатина с ръководител Галина Яхова - „Обредни хлябове от Белослатинско”,
• Иван Иванчев, V „а” клас, с ръководител Малина Тодорова (СУ „Христо Ботев” - Враца) - „Съвременната трапеза с вкус от миналото”,
• Татяна Донева и Цветомира Иванова (ПГ по търговия и ресторантьорство - Враца) - „Рецепти от Северозападна България”,
• гл. ас. д-р Надежда Николова (Институт за български език при БАН - София) - „Билковият чай в българската традиция, език и култура”,
• Христина Христова - „Домашното производство на вино и ракия”,
• Ивайло Никодимов - „Наименования на най-здравото великденско яйце”,
• Цветан Дочев - „Гозбите на Дедо Скръц”,
• Любомир Каменов - „Аронията и старите рецепти”,
• Миглена Младенова - „Овчарски гозби”,
• Любен Кръстев - „Лаутен (нахутен) хляб”.
Материалите от Осемнадесетата регионална краеведска конференция „Миналото на родния край - послание към бъдещето“ ще бъдат отпечатани в сборник от поредицата „Наследство“ на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца.