Пет църкви в община Мездра носят името на Свети Николай Мирликлийски – Чудотворец, от които действащи са само три. Най-старата църква, носеща името на светеца се намира в село Царевец, построена около XII-XIII век и е едно от малкото изцяло запазени сгради от този период.През 1972 г. е обявена за национален паметник на културата. Тя е единствената с изцяло запазен зидан иконостас, украсен със стенописи.

Легендата разказва, че преди много години, когато турците унищожавали православните храмове, тази църква била пощадена, но за да докажат на българите, че не уважават християнските светии, с мечове изболи очите на им по стенописните изображения. По-късно, боголюбиви селяни ги напълнили с восък.

Каменният под на храма още пази спомена за Апостола на свободата – Васил Левски, който основал тук Влашкоселския революционен комитет. Тук, пред каменния иконостас, са целували кръста и камата съзаклятниците, начело с поп Мичо Цолов.

В село Долна Кремена старата църква „Св. Никола” има история, криеща се назад във вековете, датираща още от XIII-XIV в. Един паметник от епохата на Средновековието, който днес е почти разрушен. От нея са спасени едни от най-старите и най-интересни в иконографско отношение икони във Врачанския край - "Св.Никола" от края на ХVІІ век и "Св. Богородица" от края на ХVІІІ век.

Хората и до днес разказват, че през 1872 г. Васил Левски посещава селото им, и именно тук, в старата черква, учредява местния революционен комитет. Под ръководството на комитета на 19 май 1876 г. долнокременчени въстават против турската власт. Много от тях след това попадат във Видинския затвор.

С тържествена служба ще отбележат храмовия си празник и жителите на Горна Кремена. Църквата „Св. Николай – Чудотворец” е един от най-старите действащите храмове в община Мездра, построен през 1825 година, и скоро ще чества своята 200-годишнина

Друг храм, носещ името на светеца, е този в село Моравица, построен през 1912 г.В двора на църквата има оброчен кръст, поставен върху плоча. В селото се знае, че на този оброк в черковния двор започва да се служи след освещаването на новопосроената църква. За деня на свети Николай в Моравица ще бъде отслужена тържествена света литургия, курбан и кулинарна изложба.

Най-новият храм , посветен на "Св. Николай Чудотворец”, е в село Ослен Криводол. Той е своеобразен приемник на старата средновековна църква „Св. Николай“, преживяла не малко столетия от нея не е останало много.Поради свлачище, по-голямата част от църквата е пропаднала. Запазена е само част от южната стена и част от олтара. Вътрешната страна на храма е била богато изографисана със стенописи, за които се знае, че са дело на свети Пимен Зографски Софийски, зографисал в този период и църквите в Черепишкия и Тържищкия (Струпецкия) манастири.