Увеличението е с 6,6%, но през изминалата година имаме увеличение и на новите пенсионери - с над 10%. Сумата също се увеличава спрямо предходната година, когато е била 18 420 583 лв. При нея влияние оказва и размерът на минималния осигурителен доход, от който зависи "цената" на стажа, пише в. "Сега".

У нас има две възможности за откупуване на стаж. Хората с висше и полувисше образование могат по всяко време да внесат осигуровки за времето на обучение, включително и за времето на докторантурата. При навършване на възраст за пенсиониране човек може да откупи и още до 5 години недостигащ стаж. В тези случаи вноската се определя като процента за фонд "Пенсии" за родените преди 1 януари 1960 г. върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се.

В момента сумата за откупуване е 140,58 лв. за всеки недостигащ месец, като е толкова от април миналата година. Когато най-сетне се приемат новите бюджетни закони, минималният осигурителен доход ще се изравни с минималната заплата, която междувременно бе увеличена от 710 до 780 лв. Това означава, че и стажът ще поскъпне.