Коментарът на пастира от мездренското село Крапец е по повод ново изискване, което е на път да превърне овчарите в чиновници, но само по един белег-воденето на документация.

В нова Наредба на Министерството на земеделието е заложено въвеждането на дневник за всеки пастир. Предвижданата мярка е свързана с хуманното отношение към животните, изисква повече свободно пространство за стадата на открито и всъщност е проява на грижа за консуматорите на животински продукти, обясняват ветеринари.

"ЕК въвежда начин на субсидиране, но пък иска и да контролира това дали се прави - разширяване на пространството за отглеждане, повече пасищно отглеждане, животните трябва да живеят в комфортна среда, да не боледуват и да не им се прилагат антибиотици. И си мислят, че това може да стане с някакъв дневник за контрол на пашата. Според мен е малко крайно това", смята един от тях д-р Мирослав Първанов.

Обяснимо негативна е реакцията на пастирите, които са навън по 10-12 часа независимо от капризите на времето. Те пасат стада от 20 до 400-500 животни и не виждат как новото изискване ще промени ситуацията.

Освен това, не е ясно кой ще контролира дали това изискване се спазва, за да не се манипулират данните и да се злоупотребява с евросредствата, отпускани на животновъдите. Практикуващите ветеринари не са контролен орган, а Агенцията по безопасност на храните разполагат с малко ветеринари, които отговарят за хиляди стопанства.


Източник: news.bnt.bg